Motstand

Opphavsrett, personvern og misbruk av monopolstilling. Tek-giganter møter nå motstand på mange fronter, og kunstig intelligens er bare én av faktorene.

I porten

Siste uke i opphavsrett og kulturøkonomi handlet en del om portvoktere, både til innhold og penger.

16. februar 2024 NyhetsklippSkoleOpphavsrett

Norsk skole er på jakt etter kvalitet – ChatGPT er neppe svaret

– ChatGPT er trent på store mengder opphavsrettslig beskyttet materiale uten at noen har bedt om lov eller fått tillatelse. Dette er tyveri, skriver Hege Munch Gundersen, Arne Magnus og Arne Vestbø.

15. februar 2024 Skole
Hege Munch Gundersen

Slik lever de der

Mens EU nærmer seg en endelig KI-lov, ser vi i dag på den tilsvarende utviklingen i Storbritannia. Før vi følger Apples oppfordring og tar brillene på.

9. februar 2024 NyhetsklippSkoleOpphavsrett

Rett på nett

Universal står mot TikTok, danske medier mot Apple, og fortsatt er det en lang vei å gå for rettighetshaverne i møte med generativ kunstig intelligens. Om små skritt og de litt større i ukas nyhetsgjennomgang fra opphavsrett og kulturøkonomi.

2. februar 2024 NyhetsklippOpphavsrett

KI og opphavsrett

EU er i siste runde om sin «AI Act», og nå er opphavsretten for alvor på banen. Ukas nyheter fra opphavsrett og kulturøkonomi omfatter også danske medietall og strid blant norske forfattere.

I prosess

Fra høyere utdanning via kunstnerøkonomi og KI til finske bibliotek. Denne fredagen presenterer vi en variert meny av saker tilknyttet opphavsrett og kulturøkonomi.

Det blir alvor nå

Striden om opptrening av KI-modeller på opphavsrettsbeskyttet innhold tilspisses, viser vår nyhetsgjennomgang fra opphavsrett og kulturøkonomi.

12. januar 2024 NyhetsklippOpphavsrettSkole

Inn i 2024

Godt nytt år! Kopinornytt vil fortsette å følge nyheter og aktuelle diskusjoner innenfor opphavsrett og kulturøkonomi. Det ser ut til å bli noe om kunstig intelligens i 2024 også.

5. januar 2024 NyhetsklippOpphavsrett

Førjulstid

I det siste Kopinornytt i 2023 bringer vi en julehilsen og oppdaterer med det nyeste om kunstig intelligens.

Grenseløst

EU vurderer grensekryssende videoinnhold, mens norsk Høyesterett definerer grensene for produsentbegrepet. Men hvor settes grensen for kunstig intelligens? Her er ukas oppsummering fra opphavsrett og kulturøkonomi.

Tvil og tro

Hva skal vi mene og tro om kunstig intelligens? Svarene spriker mer og mer. Ukas nyhetsoppsummering fra opphavsrett og kulturøkonomi følger også opp spørsmålet om betaling for musikkstrømming.

KI i høy sjø

Det stormer rundt KI – både i selskapet OpenAI og i EUs lovgivningsprosess. Samtidig har Kulturdepartementet lagt fram sitt forslag til endringer i åndsverkloven.

24. november 2023 NyhetsklippOpphavsrettMedier

Dette var uke 46

Kunstig intelligens i film og litteratur og nye runder om vitenskapelig publisering. Her er siste ukes nytt fra opphavsrett og kulturøkonomi.

Penger til gode

Allerede før julegatene tennes er Mariah Carey i nyhetsbildet igjen. Samtidig har danske rettighetshavere millionbeløp til gode hos staten. Her er ukas nyhetsoppsummering fra opphavsrett og kulturøkonomi.

Kulturens verdi

– Uten kultur ville livet vært fattigslig, sier Tarja Koskinen-Olsson. Vi tar det med oss i ukas gjennomgang fra opphavsrett og kulturøkonomi.

Rett og galt

Opphavsrettsbrudd, tyveri, mangel på reguleringer. På KI-feltet går ting fort, og i vår oppsummering fra opphavsrett og kulturøkonomi forsøker vi å henge på.

20. oktober 2023 NyhetsklippOpphavsrett

Kulturarv

Bokhylla-avtalen er utvidet, og kulturarvens betydning for kunnskapsdannelse og samfunnsutvikling er understreket i avtalen. Vi starter ukeoversikten med den gode nyheten.

Kunst eller kunstig

Direkte eller indirekte, kunstig intelligens spiller en rolle i omtrent alle ukas nyheter fra opphavsrett og kulturøkonomi.

Konflikt og samarbeid

Alt er stort i Amerika. Manusstreiken i Hollywood kan gå mot løsning, mens forfatterne samler seg til rettssak. Og bak det meste ligger KI.

22. september 2023 NyhetsklippOpphavsrettMedier

Roboter

Overtar robotene skrivearbeidet? Hva skjer med avislesingen, og hvor er Jens Evensen? Diskusjonene går på mange plan, og vi følger ukas nyheter her.

15. september 2023 NyhetsklippMedierOpphavsrett

Penger og politikk

Nå satses det på kunstig intelligens, men det er kanskje mer enn penger som må til? Ukas nyhetsoppsummering stopper også ved en femåring.

Regulering

Rettighetshaverne stiller krav om regulering av KI, mens striden om bokstrømmemarkedet fortsetter. Ukas gjennomgang av nyheter fra opphavsrett og kulturøkonomi gjør også et opphold i den amerikanske primærvalgkampen.