Veien til pengene

Forfattere og andre kunstnere må få rettferdig vederlag, og ukas nyhetssammendrag skisserer noen av veiene dit. For noen går den via Disney.

Bruktbokvederlag

Vi har tidligere skrevet om den norske nettbokhandelen Bookis, som har innført frivillig royalty til forfattere ved salg av bruktbøker. I Storbritannia har forfatterorganisasjonene lansert tjenesten AuthorSHARE, som «verdens første» på området.

– Disney må betale

Etter at Disney har overtatt rettighetene til bøkene deres, har en rekke forfattere opplevd at kontraktsfestede royalties ikke lenger blir betalt ut. En egen kampanje, #Disneymustpay, er etablert.

Forfatterstipendene

Som vi skrev om forrige uke, har voldgiftsretten nå fastsatt fordelingen av bibliotekvederlaget mellom de skjønnlitterære forfatterorganisasjonene.


Vil du ha Kopinornytt i innboksen hver fredag?
Abonner her


For øvrig

Til slutt

Denne uka var det 15 år siden svensk politi ransaket et datasenter i Stockholm og stengte serverne til torrent-trackeren The Pirate Bay. Dette ble starten på prosessen som tre år etter endte med fengselsdommer for fire personer. I dag er The Pirate Bay fortsatt internetts mest besøkte torrent-side, men det er ikke klart hvem som nå står bak.

220px-TBP_Pirate_Independence_Day_-_31_May,_2008.gif
Overvåkingsbilder fra politiaksjonen mot The Pirate Bay 31. mai 2006.