Semesterstart

Nytt skoleår, men hva med læremidlene? Inn mot høsthalvåret oppsummerer vi det viktigste fra sommerens nyheter innenfor opphavsrett og kulturøkonomi.

Mangler læremidler til skolestart

Bare en av fem skoleledere i grunnskolen oppgir at de har kjøpt inn nye læremidler i alle fag, og stram økonomi er hovedgrunnen. Dette viser undersøkelsen «Spørsmål til Skole-Norge», og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO) har fått analysert læremiddelsituasjonen nærmere. Samtidig har regjeringen kunngjort en ekstrabevilgning på 115 millioner kroner.

Når kunstig intelligens skal trenes

Utviklere av kunstig intelligens har brukt opphavsrettslig innhold til å trene opp KI-modellene. Nå kommer kravene om skikkelige avtaleforhold, både utenlands og her hjemme.

Bruken av KI øker i omfang, og oversettelser er i frontlinjen. Samtidig utvikler Nasjonalbiblioteket nye verktøy og ressurser.


Vil du ha Kopinornytt i innboksen hver fredag?
Abonner her


Internet Archive mot rettighetshavere

Som vi skrev om tidligere i år, tapte nettjenesten Internet Archive søksmålet som forlagene hadde anlagt. Teorien om såkalt «kontrollert digitalt utlån» ble avvist som brudd på opphavsretten. Dommen er anket, men nå har partene inngått en avtale om hvilke vilkår som skal gjelde dersom Internet Archive ikke får gjennom sin anke.

Internet Archive har også gjort over 400 000 plateutgivelser – opprinnelig utgitt som 78-plater – digitalt tilgjengelig på internett. Nå møtes de av søksmål fra plateselskapene.

For øvrig

Til slutt

Barbie er på kino-toppen verden over denne sommeren. WIPO har oppsummert immaterialretten som ligger bak.

barbie-2023-b-845.jpg