Selvkjør

Opphavsrett til verk skapt av kunstig intelligens? Det kan undergrave kulturens rolle i utviklingen av samfunnet, sier jusprofessor Daniel Gervais. Ukas nyhetssammendrag starter for øvrig på et kjent sted: EU.

EU-landene samler seg

Som vi skrev tidligere i november har EU nå på bordet en offensiv for å få økt kontroll over de dominerende nettplattformene, gjennom lovene Digital Services Act og Digital Markets Act. Rådet, som representerer medlemslandenes regjeringer, har denne uka blitt enige om sitt forslag til tekster.

Samtidig fortsetter gjennomføringen av digitalmarkedsdirektivet fra 2019, og Google har nå for første gang inngått avtale om bruk av innhold fra et nyhetsbyrå:


Vil du ha Kopinornytt i innboksen hver fredag?
Abonner her


For øvrig

Ansvaret for slike forhandlinger og den overordnede driften av NRK ligger hos NRKs styre og kringkastingssjefen. Jeg håper partene blir enige.

Kulturminister Anette Trettebergstuen om NRK-arkivene

Til slutt

Den kanadiske jusprofessoren Daniel Gervais skriver om den økende bruken av kunstig intelligens i skapende virksomhet. Han viser til kulturens bidrag til samfunnsmessig utvikling og advarer mot «selvkjørende kultur», som han karaktiserer som «a U-turn as far as human evolution is concerned».