Plattformer i europeisk motvind

Flere europeiske initiativ i ukas oppsummering fra opphavsrett og kulturøkonomi. Og fortsatt er det som oftest Google og Facebook det dreier seg om. Mens norsk skole står midt i valget av nye læremidler.

EU-lov om digitale tjenester

Sist uke skrev vi om det fellesnordiske initiativet mot de globale teknologiplattformene. Offensiven faller inn i EUs arbeid med en ny lov om digitale tjenester, Digital Services Act, som ble igangsatt i fjor høst.

Facebook-varsleren Frances Haugen var denne uka i høring i EU-parlamentet, samtidig som EU-domstolen opprettholdt kommisjonens milliardbot til Google for overtredelse av konkurranselovgivningen.

I Medier24 går debatten blant annet om dette arbeidet gjøres best nasjonalt, nordisk eller europeisk:

Skoler og læremidler

Godt inne i fagfornyelsen reagerer nå lærere rundt om i landet på usikkerheten rundt anskaffelse og valg av læremidler.


Vil du ha Kopinornytt i innboksen hver fredag?
Abonner her


Gjenoppbygging med kultur

Den europeiske rettighetshaverorganisasjonen GESAC har lansert en kampanje for å bruke kulturen som virkemiddel for å restarte økonomien. Før pandemien utgjorde kulturøkonomien 4.4% av EUs bruttonasjonalprodukt og sysselsatte 7,6 millioner mennesker.

For øvrig

Til slutt

Pirate Bay-saken fra begynnelsen av århundret skal bli TV-serie. Regissøren går ikke av veien for å sammenligne piratene med dagens klimaaktivister.

Det är en berättelse om ett Sverige som stod handfallet inför det nya.

Jens Sjögren