Rettferdighet

Hvordan fordeles betalingen til rettighetshaverne mest rettferdig? Eller er det like greit å dele det hele ut gratis? Ukas nyhetsoppsummering viser at diskusjonene langt fra er avsluttet.

Digital undervisning

Sist uke skrev vi om nye regler om rettigheter til digital undervisning ved UiT Norges arktiske universitet. Retningslinjene møter reaksjoner, samtidig som Universitetet i Oslo stenger digitale forelesninger av personvernhensyn.

Fordeling av strømmevederlag

Spotify fordeler vederlaget til rettighetshaverne på grunnlag av den totale bruken i strømmetjenesten. Alternativet er en bruker-sentrisk modell, som vi tidligere har skrevet om, der hver enkelt brukers innbetaling fordeles i henhold til vedkommendes bruk.

Flere tjenester vurderer alternativene, og en fransk undersøkelse har analysert de ulike modellene.


Vil du ha Kopinornytt i innboksen hver fredag?
Abonner her


Rettighetsforvaltning under pandemien

Nye smitteverntiltak utløser tilpasninger i vilkårene for lisensavtaler. I dag har vi eksempler fra kopieringsavtaler i Storbritannia og kirkegang i Norge.

Når innhold tas ned

Internettleverandører skal ta ned innhold som bryter med loven, hvis de blir gjort oppmerksom på det. Google har nå passert fem milliarder mottatte krav om fjerning av søkeresultater. Samtidig bekymrer enkelte seg for at for mye blir fjernet.

Kunstnernettverket og konsensus

Forfatterforbundet har fått avslag på søknad om medlemskap i Kunsternettverket.

For øvrig