Norden og verden

Denne ukes oppsummering fra opphavsrett og kulturøkonomi starter med nordisk samarbeid, men som vanlig er det Facebook og Google det handler om.

Norden mot teknologiplattformene –

De nordiske kulturministrene har vedtatt en offensiv som blant annet skal skaffe kunnskap om hvordan de globale plattformenes digitale infrastruktur setter rammer for den offentlige samtalen.

– og piratene

Både i Danmark og Sverige kommer nyheter om etterforskning og dommer mot pirater. Dagens eksempler dreier seg om lærebøker og TV-distribusjon.

Medier og rettigheter

Medienes nye rettigheter etter EUs digitalmarkedsdirektiv gjelder overfor søkemotorer og andre som publiserer sammendrag av nyhetsartikler. Men sosiale medier som Facebook inngår nå også avtaler med mediebransjen, basert på brukeropplastet innhold:

Når Spania gjennomfører direktivet, åpner Google for å inngå avtaler med enkeltmedier. Google har tidligere trukket seg ut fra det spanske markedet, da det ble innført avgiftsordning.


Vil du ha Kopinornytt i innboksen hver fredag?
Abonner her


Språk og formidling i høyere utdanning

Norsk språk brukes mindre, og faglitterær formidling er under press. Nå går diskusjonen på universitetene og høgskolene.

For øvrig

Til slutt

I dag avslutter vi med en quiz, direkte fra verdensorganisasjonen for immaterialrett, WIPO: