Læremidlene

Tilstanden for læremidlene i skolen er i søkelyset, mens en svensk domstol har vektet krenkende bruk mot ytringsfriheten. Her er siste uke i opphavsrett og kulturøkonomi.

Hvor bra er de digitale læremidlene?

Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO) har i den siste uka satt søkelyset på tilstanden for læremidler i skolen, på bakgrunn av reformer som fagfornyelsen og den nylig lanserte fullføringsreformen.

Flere kommuner planlegger nå et prosjekt for åpne læremidler for grunnskolen etter modell fra fylkeskommunenes NDLA. Er dette virkelig det beste vi kan gjøre for skolen nå, spør Yngve Slettholm i et innlegg i Kommunal Rapport:

15. april arrangerte NFFO et debattmøte om de nye læremidlene. Se opptak av møtet her:

Svensk dom om klassikervernet

Som vi skrev om før påske, har svenske domstoler for første gang hatt en sak om den beskyttelsen mot krenkende bruk, som verk også har etter at de har falt i det fri. Svenska Akademien fikk ikke medhold i saken som var anlagt mot en nynazistisk organisasjon.

En sådan extensiv tolkning som Akademien förordat skulle kunna ha vissa yttrande- och tryckfrihetsrättsliga konsekvenser

Dommer Tomas Norström

Lydbokavtale for retten

Det ligger an til strid om tolkningen av aktivitetsplikten i normalavtalen mellom forfatter og forlag når Gyldendal, Lydbokforlaget og Jørn Lier Horst møtes i retten neste uke.

Konsekvenser av Google–Oracle-dommen

I forrige uke skrev vi om den amerikanske høyesterettsdommen som avgjorde at Googles bruk av datakode var innenfor unntaksbestemmelsene (fair use) i opphavsretten. Dommen er svært spesifikk og med få konsekvenser utenfor programvareverdenen, heter det i ukas kommentarer:

For øvrig

En sjelden gang beveger vi oss inn på andre områder av immaterialretten enn opphavsrett. Denne gang lar vi oss friste av en restaurant på Hamar og en engelsk kake med form av en larve.

Til slutt

I fravær av offentleg støtte og tilrettelegging for bokbransjen har bistand fra Kopinor og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening på et vis fått statens rolle i flere afrikanske land, skriver Asbjørn Eidhammer i tidsskriftet Prosa.