Kunst eller kunstig

Direkte eller indirekte, kunstig intelligens spiller en rolle i omtrent alle ukas nyheter fra opphavsrett og kulturøkonomi.

Manusstreiken over

De amerikanske manusforfatterne i Writers Guild of America har gått tilbake til arbeidet etter å ha vært i streik siden mai. Avtalen med film- og TV-produsentene omfatter blant annet bonusutbetaling ved høye strømmetall og begrensninger i bruk av kunstig intelligens.

Partene i skuespillerstreiken, som har vart siden i sommer, skal møtes til forhandlinger i neste uke.

KI-trening på piratkopierte bøker

I august skrev vi om Books3, datasettet som består av flere hundre tusen piratkopierte bøker og som var blitt brukt til opptrening av kunstig intelligens. Nå har magasinet The Atlantic laget en søkemotor som raskt avslører hvilke bøker og forfattere som er representert. Blant disse er en rekke norske.

Europeiske organisasjoner av opphavere og utøvende kunstnere går i et opprop til EU inn for en balansert regulering av kunstig intelligens, som også styrker original skapende virksomhet. 


Vil du ha Kopinornytt i innboksen hver fredag?
Abonner her


Kunst og KI

Et knippe artikler fra siste uke beskriver møtet mellom kunst og kunstig intelligens på nye måter. Og  hvem visste at på bakrommet til nettselskapene sitter det diktere og hjelper KI-maskinen på vei?

Å bevege seg inn i KI-verdenen er som å gå inn i en fremmed verden uten et kart.

Alma Pöysti

Gutenberg snakker

Project Gutenberg har siden 1971 bygd opp en samling av digitaliserte verk som har falt i det fri. I et samarbeid med Microsoft og MIT er nå tusenvis av bøkene lagt ut som lydbok, med KI-tale.

googles-25th-birthday-6753651837110114-2xa.gif
Googles egen doodle som markerer jubileet

Google 25 år

Det startet med en søkemotor som slo ut konkurrentene på kvalitet, og slutten er det ingen som kjenner. Det har vart i 25 år, foreløpig.

For øvrig