Krise og kreativitet

Mens samfunnet gradvis åpnes, er spørsmålet hvor mye vi tar med oss videre fra kriseløsningene. Dette er uka i opphavsrett og kulturøkonomi.

Pandemien og skolen

Norske lærere og elever har i stor grad tatt i bruk forlagenes digitale læremidler i tiden med hjemmeskole. Lærerne deler også læringsopplegg i sosiale medier mer enn før.

Pandemien og opphavsretten

WIPOs generalsekretær Francis Gurry har kommet med et kraftig forsvar for opphavsrettens betydning, også i krisetider. Utspillet kan sees på bakgrunn av en henvendelse fra flere brukerorganisasjoner tidlig i april om at myndigheter og rettighetshavere måtte gi økt tilgang til beskyttet materiale.

It is hard to quantify the consequences as this is happening, but the sector is in deep distress

Francis Gurry, WIPO

Deepfakes

Det har vel ikke noe norsk navn ennå, metoden som gjør at man ved kunstig intelligens kan bruke personers utseende og stemme til å lage naturtro etterligninger. De juridiske og moralske innvendingene er mange, og nå berøres også opphavsretten.


Vil du ha Kopinornytt i innboksen hver fredag?
Abonner her


Studielitteratur på Dropbox

Vi har tidligere skrevet om hvordan dansk rettsvesen, tilskyndet av rettighetshaverne, slår ned på lærebokpirater. Nå er en ny betinget fengselsdom avsagt for et slikt forhold.

For øvrig