Kampen er i gang

Teknologiselskapenes distribusjonsmakt i det ene hjørnet, innholdsleverandørene i det andre. Frontene er klare, viser ukas nyhetssammendrag.

Google vs. Australia

I flere land, særlig i Europa, innføres nå lovgivning som regulerer søkemotorenes gjengivelse av nyheter. En foreslått lov i Australia vil legge begrensninger på søkemotorene og har ført til full konflikt med Google.

Apple vs. de fleste

Det startet med Epic, selskapet bak spillet Fortnite, som hadde sett seg lei på Apples 30 prosents provisjon på alt salg gjennom Iphones App Store og lot brukerne i stedet gjøre kjøp utenfor plattformen. Mens Epic nå kastes ut, reagerer også andre innholdsleverandører på Apples betingelser.

S for snøball

Det europeiske forskningsrådet trakk seg fra Plan S-samarbeidet. Hvilke konsekvenser får det for prosessen fram mot åpen tilgang til forskningsartikler?

 


Vil du ha Kopinornytt i innboksen hver fredag?
Abonner her


Opphavsrett i digitalisert undervisning

Forskerforbundet har i et brev til institusjonene bedt om avklaringer om høstens digitale undervisning, blant annet med henblikk på opphavsrett og personvern:

«Det å gjøre opptak av en undervisningssituasjon eller på annen måte produsere noe for seinere digitalt bruk, er det samme som å framstille læremidler som er opphavsrettslig beskyttet, og som opphaveren som har laget dem, har de immaterielle rettighetene til.»

For øvrig

Til slutt

Vi har tidligere skrevet om at rettighetshaverne har skjerpet tonen overfor ulovlig bruk av bilder på nettet. Det fikk også lege og youtuber Wasim Zahid merke, og han har advart andre: