Sensommer

August er over oss, og Kopinornytt gir deg en oppsummering av sommerens nyheter innen opphavsrett og kulturøkonomi.

Utvidet jakt på billedtyver

NTB Scanpix utvider nå jakten på ulovlig bruk av byråets bilder. Sporing og fakturering er satt bort til et dansk byrå.

Plan S strammer inn rettighetene

Plan S Coalition S.PNG

Forskningsrådene i Coalition S har kunngjort sin nye «rights retention strategy», med krav om at forfatterne frasier seg rettigheter gjennom den mest åpne Creative Commons-lisensen.

Som en reaksjon på dette har det europeiske forskningsrådet trukket seg fra Plan S-samarbeidet. Rådet peker på at forbudet mot hybride løsninger blant går ut over hensynet til yngre forskere og publisering innenfor enkelte fagområder.

Forskningslitteraturens vilkår

Sosiolog Gunnar C. Aakvaag startet en debatt i sommer om den forskningsbaserte sakprosaen, en debatt som etter hvert også kom til å dreie seg om vederlagsordningene.

Klassikere

Er gjengivelse av sitat på en nazistisk nettside et brudd på forfatterens ideelle rettigheter? Svenska Akademien har anmeldt Nordiska Motståndsrõrelsen for deres bruk av tekster av nasjonalromantiske diktere.


Vil du ha Kopinornytt i innboksen hver fredag?
Abonner her


Dansk lisensstrid om musikk på Youtube

Det er uenighet om rettigheter og vederlagsbetaling for bruk av musikk for danske nettbrukere. Youtube fjerner nå tilgangen til skandinavisk musikk i Danmark.

Rockin' in the free world

Valgkampen i USA har aktualisert kravet om tillatelse før bruk av musikk ved politiske arrangementer. Neil Young har gått til sak mot Trump-kampanjen.

For øvrig