The Times They Are a-Changin'

Referansene sitter løst denne uka da Bob Dylan solgte sangrettighetene sine. Men det er jo sant at tidene skifter, noe også ukas nyheter fra opphavsrett og kulturøkonomi viser.

– Nei til FriDA

Forfatternes, illustratørenes og forleggernes organisasjoner har, sammen med Kopinor, gått mot etableringen av det nye samarbeidet Fri Digital Arena (FriDA). Saken var satt opp på kartet for behandling i Fredrikstad bystyre før jul, men er nå utsatt.

Imens går fagfornyelsen sin gang, mange steder uten nye læremidler:

Dom om medieovervåking

Retrievers bruk av innhold fra Dagens Næringsliv krenker ikke opphavsretten, men den systematiske utnyttelsen er brudd på markedsføringsloven, heter det i en dom fra Oslo tingrett.

How does it feel?

Bob Dylan har solgt sangkatalogen sin. Men hva er det egentlig han har solgt?


Vil du ha Kopinornytt i innboksen hver fredag?
Abonner her


Alt om privatkopieringsvederlag

Én milliard euro hentes inn i vederlag for privatkopiering årlig, det aller meste i europeiske land. Rettighetsorganisasjonen CISAC har publisert en innholdsrik rapport med land-for-land-data om blant annet vederlagsnivå, system og lovgivning. 

Privatkopiering.PNG
Privatkopieringsvederlag per innbygger i de enkelte land (CISAC: Private Copying Global Study 2020)

Betaling for nyheter

68 prosent av befolkningen har tilgang på et avisabonnement i husstanden, viser undersøkelse fra Mediebedriftenes Landsforening. Men hva skjer med mangfoldet når nettmediene igjen blir abonnementsbasert? Og hva skjer egentlig når nettplattformene videreformidler medienes innhold?

Betaling for lydbokstrømming

Forfatternes og forlagenes organisasjoner forhandler nå om vederlag for lydbokstrømming.

For øvrig