Tall og slikt

Medietall, kulturtall og manipulerte tall. Dette og mer til i ukas oppsummering fra opphavsrett og kulturøkonomi.

Nye opplagstall

Opplagstallene for andre halvår 2023 ble presentert denne uka. Det digitale opplaget øker fortsatt. To tredjedeler av totalopplaget i norsk presse er nå rent digitalt. 

Opplag 2023.png
Andel av totalopplaget 2018–2023 (Figur: Mediebedriftenes Landsforening)

Gamle sanger om igjen

I Danmark står en mann tiltalt for å ha svindlet strømmetjenester ved å tilegne seg andres musikk og manipulere strømmetallene. 

Åpning – på vilkår

Apple har innført nye regler for distribusjon av apper fra eksterne leverandører. Bakgrunnen er EUs nye Digital Markets Act, som setter rammer for nettplattformer med dominerende stilling. App-leverandørene, blant annet Spotify, er ikke imponert. Samtidig har EU-kommisjonen ilagt Apple bot for de samme forholdene. 


Vil du ha Kopinornytt i innboksen hver fredag?
Abonner her


Barometerstanden

Statistisk sentralbyrå har presentert Norsk kulturbarometer for 2023. Kulturbruken er på vei tilbake etter pandemien, men har ikke helt nådd nivået fra tidligere. 

KI-nyheter

Forrige uke skrev vi om OpenAIs svar til anmeldelsen fra New York Times. Denne uka har medsaksøkte Microsoft svart. Selskapet sammenligner søksmålet med filmbransjens kamp mot videokassettene.

I Kina er en billedtjeneste dømt for plagiat, da KI-genererte bilder lignet for mye på bildene som var brukt til maskinlæring.

Den internasjonale forleggerorganisasjonen IPA har publisert et posisjonsnotat om kunstig intelligens og opphavsrett

Licensing is simple in the digital age, and there is no excuse to ignore it.

IPA om rettighetsklarering og kunstig intelligens

I fjor vinter gikk Getty Images til sak mot Stability AI for bruk av deres bilder til trening av KI-modellen Stable Diffusion. Saken går for britisk rett, og Stability AI krever den avvist fordi treningen ikke foregikk i Storbritannia.

Til slutt tar vi med at selskapet Copyleaks har testet ChatGPT 3.5 med plagiatverktøy. De konstaterte plagiat i et flertall av svarene.

For øvrig

Til slutt

Det er tid for amerikansk valgkamp med tilhørende konflikter rundt bruken av musikk på valgmøter. Ikke overraskende gjelder dette særlig Trump-kampanjen.