Roboter

Overtar robotene skrivearbeidet? Hva skjer med avislesingen, og hvor er Jens Evensen? Diskusjonene går på mange plan, og vi følger ukas nyheter her.

Dansk dom om forlagsrettigheter til oversettelser

Forlaget Lindhardt og Ringhof har publisert nye digitale utgivelser av gamle oversettelser, med tillatelse fra forfattere og oversettere. En dansk domstol har avgjort at det opprinnelige forlaget Gyldendal ikke har rett på kompensasjon.

Avislesingen går ned

Fredag 15. september ble nye lesertall for aviser, magasiner og nettsteder offentliggjort.

Medietall-daglig dekning.png
Daglig dekning for aviser fra 1961 til i dag. (Kantar Media / Medibedriftenes Landsforening)

Internet Archive anker sak om opphavsrett

Som vi skrev om tidligere i år, tapte Internet Archive saken om «kontrollert digitalt utlån», altså deres praksis med å tilby skannede kopier av bøker uten avtale med rettighetshaverne. Nå er anken levert.


Vil du ha Kopinornytt i innboksen hver fredag?
Abonner her


Forfattere om KI

Fight-the-robots.png

European Writers' Council har startet kampanje mot «writoids», roboter som produserer tekst og oversettelser på bekostning av levende forfattere og oversettere. Samtidig har amerikanske The Authors Guild publisert råd om hvordan forfattere skal beskytte sine verk bedre, og forfatterorganisasjonene på begge sider av Atlanterhavet har blitt enige om å samarbeide nærmere i KI-spørsmålet.

En Jens Evensen for vår tid

– Mens EU leder an og tør utfordre, er Norge sinker når det kommer til digitale rettigheter, skriver Ole Henrik Antonsen i et innlegg i Nettavisen. Han etterlyser en mer aktiv holdning hos myndigheter for å forsvare opphavsretten i møte med den teknologiske utviklingen.

For øvrig