Om havfruer og pirater

To høyesterettsdommer er blant sakene i denne oppsummeringen av de siste ukene i opphavsrett og kulturøkonomi.

Karikaturdom omgjort i Danmark

Slik vi skrev om i fjor, ble Berlingske Tidende dømt i to rettsinstanser for en karikaturtegning som tok utgangspunkt i skulpturen Den lille havfrue. Nå har dansk høyesterett kommet til motsatt resultat.

På den anførte baggrund finder Højesteret, at der i dansk ophavsret gælder et parodiprincip, der hviler på en fast dansk og fællesnordisk tradition [...]

Højesteret, sak BS-24506/2022

Boklovinnstilling

Stortingets familie- og kulturkomité har avgitt innstilling om bokloven. SV og Venstre støtter regjeringens forslag, men departementet blir bedt om flere utredninger, blant annet om strømmemarkedet, avanseregulering og digitale bibliotekutlån.

I siste runde gikk mye av debatten rundt leveringsplikten til bibliotekene. 

Warhol-bilder krenker fotograf-rettigheter

Amerikansk høyesterett har funnet at Warhol Foundations bruk av fotografen Lynn Goldsmiths bilder av artisten Prince krenker fotografens enerett. Det amerikanske fair use-unntaket  kan ikke brukes i dette tilfellet.


Vil du ha Kopinornytt i innboksen hver fredag?
Abonner her


EU-støtte til åpen tilgang

EUs regjeringer har samlet seg om en uttalelse som går inn for «umiddelbar og ubegrenset» åpen tilgang til forskning basert på offentlige midler.

Pirater i vekst

Nordic-piracy.PNG
Andel nordmenn som strømmer eller laster ned ulovlig minst en gang i måneden (Mediavision AB)

Ulovlig nedlasting og strømming av film og serier øker i alle nordiske land, viser den årlige undersøkelsen fra analysebyrået Mediavision.

For øvrig