Nye runder

E-bøker i bibliotek, betaling for nyheter og kunstig intelligens. Nye dreininger på kjente saker i ukas oppsummering fra opphavsrett og kulturøkonomi.

Fartsøkning for KI

Teknologi, bruksmønstre og jus: Kunstig intelligens utvikler seg i høyt tempo på alle områder. Sentralt står modellen GPT, som denne uka kom i ny versjon. 

Journalistikken står for tur, mens diskusjonen om KIs plass i undervisningen fortsetter:

USAs Copyright Office vil ikke registrere opphavsretten til verk der uttrykket ikke er skapt av mennesker:

When an AI technology determines the expressive elements of its output, the generated material is not the product of human authorship.

Copyright Office


Vil du ha Kopinornytt i innboksen hver fredag?
Abonner her


Allianse for opphavsrett i bibliotekene

For et års tid siden forsøkte en rekke amerikanske stater å innføre lover som påla forlagene å levere e-bøker til bibliotek på «rimelige vilkår». Forsøkene ble stoppet etter at staten Marylands lov i fjor sommer ble dømt til å stride mot grunnloven. Nå er nye lovforslag på trappene, og Massachusetts og Hawaii er først ute.

AAP_horizontal-fc-300x84.png

Forlag, forfattere og bokhandlere har dannet en allianse for å forhindre nye lover som dikterer priser og andre kjøpsvilkår.

Betaling for nyhetsbruk

I fjor høst lanserte Canadas regjering et lovforslag som skal gi mediene en rett til å ta betalt for nettselskapenes viderebruk, på linje med det som er innført i EU og i Australia. Også her har Google og Facebook/Meta begynt å blokkere innhold som svar på loven.

For øvrig