Konflikt og samarbeid

Alt er stort i Amerika. Manusstreiken i Hollywood kan gå mot løsning, mens forfatterne samler seg til rettssak. Og bak det meste ligger KI.

See you in court

Den amerikanske forfatterforeningen The Authors Guild har organisert et gruppesøksmål mot OpenAI for urettmessig bruk av verk til trening av kunstig intelligens. 17 kjente forfattere er med på søksmålet.

These algorithms are at the heart of Defendants' massive commercial enterprise. And at the heart of these algorithms is systematic theft on a mass scale.

Fra søksmålet

Veien om søksmål og rettssak virker mindre fristende for norske rettighetshavere, som heller krever mer aktiv handling fra lovgiver. NOPA-leder Ole Henrik Antonsen etterlyste i forrige uke en ny Jens Evensen, og har denne uka fått svar – og debatt.

Siste utgave av tidsskriftet Prosa har kunstig intelligens som hovedtema. Her er et lite utvalg:


Vil du ha Kopinornytt i innboksen hver fredag?
Abonner her


Opplagstallene ned

Forrige uke rapporterte mediene om lesertall, denne uka er det det betalte avisopplaget som gjelder. Og det går nedover, etter flere år med oppgang:  – Dyrtiden slår inn i medieøkonomien.

Opplagstall 2018-23.png
Årlig opplagsutvikling i prosent siste fem år (Mediebedriftenes Landsforening)

Mot streikeslutt?

Det er bevegelse i konflikten mellom amerikanske manusforfattere og filmstudioer. Forfatterstreiken har vart siden mai i år.

For øvrig