Jubilant uten hemninger

For femti år siden klarte nettet å formidle to bokstaver. Nå er det overalt, noe også denne ukas nyhetsoppsummering fra opphavsrett og kulturøkonomi viser.

Internett, nyheter

Innenfor nyhetsformidling på nett skjer det mye, både politisk, juridisk og forretningsmessig. EUs nye regelverk, som har gitt mediebransjen utvidete rettigheter, har skapt en frontlinje i Frankrike. Samtidig svarer Facebook med egen nyhetstjeneste.

... og politikk

Denne uka kom også meldingen om at Twitter vil stoppe all politisk annonsering. Samtidig kritiseres Facebook for sine retningslinjer, som blant annet innebærer å ikke stoppe løgnaktige annonser.

50 år

Utviklingen av internett rommer mange merkedager med tilhørende jubileer. Når vi denne uka har markert «internetts 50-årsdag» er det selve infrastrukturen i forgjengeren Arpanet vi snakker om. Første melding over dette nettet kom 29. oktober 1969, var på to bokstaver – og så brøt systemet sammen.


Vil du ha Kopinornytt i innboksen hver fredag?
Abonner her


Lovlige tilbud overtar

EUs Intellectual Property Office har undersøkt 15–24-åringenes bruk av digitalt innhold. Andelen som bruker ulovlige kilder, går ned. Det er filmer og serier som dominerer den ulovlige bruken.

Illegal content
Andelen europeisk ungdom som har brukt ulovlige kilder for å få tilgang til digitale kilder siste år (EUIPO)

Åpen tilgang

I etterkant av forrige ukes Open Access Week stilles det spørsmål om de nye forlagsavtalene og fremtiden til pionerene innen åpen publisering. Og India ser ut til å velge en annen vei enn Plan S.

For øvrig

Til slutt

Hvor langt vil kunstig intelligens og «prediktiv» tekst ta oss? Når blir en artikkel i New Yorker skrevet av en datamaskin? Og vil noen merke forskjell? I ukas langlesing gjøres et lite forsøk på svar.

On the far shore, I imagined, was a strange new land where machines do the writing, and people communicate in emojis

John Seabrook i New Yorker