Inn i 2024

Godt nytt år! Kopinornytt vil fortsette å følge nyheter og aktuelle diskusjoner innenfor opphavsrett og kulturøkonomi. Det ser ut til å bli noe om kunstig intelligens i 2024 også.

Fra Mikke Mus til Blåbærskogen

Som ved hvert årsskifte er det en rekke verk som nå har falt i det fri. For Norge, EU og andre med tilsvarende vernetidsbestemmelser gjelder det opphavere som døde i 1953. For USA gjelder andre regler, noe som har ført til den mye omtalte «frigivelsen» av Disneys første film om Mikke Mus, Steamboat Willie (1928). Her i Norden faller det oss vel så naturlig å trekke fram den svenske forfatteren og billedkunstneren Elsa Beskow (1874–1953).

We will, of course, continue to protect our rights in the more modern versions of Mickey Mouse and other works that remain subject to copyright

Uttalelse fra The Walt Disney Company

elsab.jpg
Fra Puttes eventyr i blåbeærskogen (Elsa Beskow)

KI-året 

Etter at ChatGPT ble lansert rett før jul i 2022, ble 2023 det store gjennombruddsåret for generativ kunstig intelligens i offentigheten. Her er noen oversikter over hva som skjedde i KI-året.

Følge med på ferden, eller ...? Ved inngangen til 2024 ser det ut til at mediegiganter velger ulike strategier overfor OpenAI. I alle fall Springer og New York Times.

Av andre KI-nyheter og -meninger ved årsskiftet tar vi med:


Vil du ha Kopinornytt i innboksen hver fredag?
Abonner her


Opphavsrett bare for tapere?

Uautorisert Banksy-utstilling på vei til Oslo i februar, men hva når gatekunstneren selv tar avstand fra opphavsretten? I fjor fikk han i alle fall varemerkebeskyttelse, slik vi skrev om da.

For øvrig