Tid for bøker

Rettigheter, salgsvilkår og håndheving av ulovligheter. Det dreier seg om bøker, fra alle kanter og i alle formater, i dagens oppsummering fra opphavsrett og kulturøkonomi.

Løsning om lydbokrettigheter

Striden om lydbokrettigheter startet i 2020 og har omfattet en rekke bestselgende forfattere og flere forlag. Noen saker er løst, i og utenfor rettssalene, og en foreløpig slutt kom denne uka da Bonnier (tidl. Strawberry) kjøpte rettighetskatalogene til fire forfattere fra Aschehoug/Oktober.

Lærebokpirater arrestert

FBI.jpg

Som vi skrev i forrige uke, har amerikanske myndigheter stengt nettstedet Z-Library, som forsynte amerikanske studenter med piratutgaver av lærebøker. Nå er to russiske statsborgere arrestert. Studentene fortviler, mens rettighetshaverne roser aksjonen.

The exorbitant cost of education [...] should not be used to justify reliance on foreign criminals for textbooks.

Mary Rasenberger, sjef for Authors Guild

Høring om bokloven

Høringsfristen for Kulturdepartementets forslag til ny boklov gikk ut denne uka. De fleste aktører og organisasjoner i bokbransjen støtter forslaget, mens Konkurransetilsynet ikke overrasker med sitt svar. Kopinors høringsuttalelse knytter seg til den foreslåtte leveringsplikten til bibliotek.

Innad i bokbransjen er det uenighet om fastpris på lærebøker i høyere utdanning:

Les alle høringsuttalelsene her:

Gatekunst, varemerker og ytringsfrihet

«Copyright is for losers» har den anonyme gatekunstneren Banksy uttalt. Det bør ikke tale mot ham når han søker om varemerkebeskyttelse, heter det i en avgjørelse fra EUs Intellectual Property Offices ankebehandling.


Vil du ha Kopinornytt i innboksen hver fredag?
Abonner her


Konserter og klarering

Som vi skrev i forrige uke, har TONO innført nye krav til rapportering fra konsertarrangører, samtidig som det skal gjøres fradrag for musikk som ikke forvaltes. Dette har utløst reaksjoner og tilhørende avklaringer, alt dekket godt i magasinet Ballade:

For øvrig

Til slutt

Neste uke er det 50 år siden Fleksnes med Rolv Wesenlund første gang ble vist på norsk TV. Rettighetene til serien, navnet og figuren tas vare på i et samarbeid mellom Wesenlunds enke, regissøren og NRK. Planer om akevittsalg brakte også Patenttilsynet på banen.