Hvor går grensen?

Åpenhet og tilgang, men hvor går grensene? Ukas nyhetsoversikt omfatter kjente problemstillinger, med et ekstra blikk på frilansernes situasjon.

Mer enn det lille ekstra

Kopinor-avtalen gir skolene og lærerne anledning til å supplere undervisningsmateriellet med «det lille ekstra», i form av begrenset kopiering, skanning osv. Nå viser det seg at mange skoler kopierer langt mer enn de har anledning til.

Paneldeltagere
Nina Karlstrøm, Hanne Monclair og Hege Gundersen var blant innlederne på Fagpressens og Kopinors seminar. (Foto: Trond Smith-Meyer)

Åpen tilgang har en pris

Hva er prisen for at kunnskap kan deles fritt? Fagpressens og Kopinors godt besøkte seminar torsdag 26. september brakte diskusjonen om åpen tilgang et stykke videre.

Framveksten av åpen tilgang har medført endringer i tidsskriftsstrukturen. Internasjonale tidsskrifter omdannes til større informasjonsplattformer og det har dukket opp nye såkalte megajournals.

EU regulerer – Google svarer

Frankrike er først ute til å innføre det nye EU-direktivets bestemmelser om utvidete rettigheter for nyhetsmedier på nett. Google endrer nå sin presentasjon av søkeresultatene for å unngå å betale vederlag.

Samtidig arbeider selskapet med å videreutvikle nyhetssøketjenesten.

Høy trivsel – usikre kår

Fritt ord har sammen med NJ Frilans, Pressefotografenes Klubb og Kritikerlaget tatt initiativ til en undersøkelse for å kartlegge utfordringene frilansere og midlertidige står overfor. Prosjektet er gjennomført av medieforskerne Birgit Røe Mathisen ved Nord universitet og Anders Graver Knudsen ved OsloMet.

Rapporten ble lagt fram på en konferanse denne uka.


Vil du ha Kopinornytt i innboksen hver fredag?
Abonner her


Nytt fra bruktmarkedet

Ikke før har EUs generaladvokat uttalt seg om bruktsalg av nedlastede e-bøker, slik vi skrev om for to uker siden, før en fransk domstol går motsatt vei. Denne gang om dataspill.

For øvrig

Til slutt

Netthandelselskaper forbedrer stadig sine algoritmer for å lage anbefalinger til kundene. Nå har man oppdaget noe som virker enda bedre. Mennesker.