Fakta i førjulen

Viktige rapporter og nøkkeltall er publisert de siste ukene. Men vi starter årets siste Kopinornytt med avtalesituasjonen i det litterære feltet.

Normalkontrakten

Etter langvarige forhandlinger har organisasjonene blitt enige om en ny normalavtale for faglitteratur. Innen skjønnlitteraturen ser det fortsatt annerledes ut. 

Kunst i tall

Kulturrådets årlige rapport om kulturøkonomien kom denne uka. Rapporten har kapitler om musikk, litteratur, visuell kunst og scenekunst.

Litteratur i tall.PNG
Oversikt over litteratursektorens opphavsrettslige inntekter gjennom Kopinor er en del av rapporten Kunst i tall 2021.

Grundig om digitalisering i utdanningen

Det siste året har forskere Universitetet i Stavanger, Universitetet i Oslo og Høgskulen i Volda arbeidet for Utdannningsdirektoratet med å innhente kunnskap om digitalisering i utdanningen gjennom GrunnDig-prosjektet. Sluttrapporten ble lagt fram denne uka.

Universitetene tar ansvaret for rettighetene

Etter at vi skrev om den nye rettighetspolitikken til UiT Norges Arktiske Universitet tidligere i år, har ytterligere tre universiteter innført tilsvarende rettighetsstrategi (som åpen tilgang-verdenen kaller rights retention strategy). Sentralt står at forskerne står fritt til å velge publiseringssted, mens institusjonene forbeholder seg retten til å publisere med åpen lisens i egne databaser og tar samtidig ansvaret overfor eventuelle konflikter med forlag.


Vil du ha Kopinornytt i innboksen hver fredag?
Abonner her


For øvrig

Til slutt

Dette er det siste Kopinornytt i 2022. Vi ønsker alle våre lesere en fredelig jule- og nyttårstid til vi sees igjen i januar. Takk for at dere følger oss!

Siste ord gir vi til Kopinors administrerende direktør Yngve Slettholm: