Eldst og yngst

Det er over 500 år mellom Leonardo da Vinci og kunstig intelligens, og et sted i mellom finner vi Roald Dahl. Dagens gjennomgang fra opphavsrett og kulturøkonomi dekker det hele.

Våkent

Vi lar Leiv Eiriksson seile sin egen sjø, men de siste ukenes debatter om endringer og tilpasninger av eldre tekster handler også om rettigheter.

Samerådets klage på kostymene i dataspillet Final Fantasy aktualiserer vernehensyn knyttet til tradisjonell kunnskap og folklore:

Kunstig intelligens og opphavsrett

Den amerikanske kunstneren Kristina Kashtanova får ikke tilkjent opphavsretten til selve illustrasjonene i den grafiske romanen Zarya of the Dawn fordi de er produsert gjennom verktøyet Midjourney.

Et annet spørsmål er hvilke rettigheter som er knyttet til bruken av data for opptrening av kunstig intelligens:

Hvilke andre konsekvenser får KI for kreativ virksomhet, og særlig bokbransjen? Bok365 har spurt oversettere og forfattere:


Vil du ha Kopinornytt i innboksen hver fredag?
Abonner her


Leonardo-Vitruvian-Man.jpg

Vederlag for Leonardo da Vinci

Leonardos kjente Vitruviske mann fra 1490 kan ikke brukes som motiv for puslespill uten at det betales vederlag, har en italiensk domstol bestemt. Krav om stopp har nå også gått til utenlandske distributører.

Som vi rapporterte i fjor (da om Sandro Botticelli) kan italienske museer håndheve rettighetene til kommersiell bruk av kunstverk i deres samlinger.

Bøker og skjerm

Én bok per elev per fag er målet når den svenske regjeringen nå bevilger milliardbeløp i en flerårig satsing på fysiske skolebøker.

Diskusjonen om digitale verktøy i skolen fortsetter også her hjemme. Et utvalg:

For øvrig