Digitalt og strategisk

Den varslede digitale strategien for skole og barnehage kom denne uka. Vår oppsummering fra opphavsrett og kulturøkonomi tar oss videre via italienske musikkrettigheter til tunisisk folkemusikk.

Strategi for digital skole

Denne uka la regjeringen fram sin Strategi for digital kompetanse og infrastruktur i barnehage og skole sammen med KS. Samtidig varsles at det skal nedsettes et utvalg for å få mer kunnskap om konsekvensene av skjermbruk og ny teknolog som kunstig intelligens.

Slik trenes kunstig intelligens

Modeller for kunstig intelligens må trenes på store datamengder, der det meste er opphavsrettslig beskyttet materiale. Washington Post har kartlagt hvilke kilder som blir brukt for en av de mest populære modellene. Samtidig øker presset på en regulering av denne bruken. EU-parlamentet er på ballen.

Og som en ny omdreining i KI-spiralen ble kunstige versjoner av artistenes stemmer et tema denne uka:


Vil du ha Kopinornytt i innboksen hver fredag?
Abonner her


Bokhylla

Som vi skrev i forrige uke, kan tilgangen til nesten halvparten av bøkene i Nasjonalbibliotekets nettbibliotek bli fjernet på grunn av budsjettkutt. Kulturministeren har nå kommentert saken i et svar i Stortinget.

Strid om italiensk musikk

Meta (Facebook og Instagram) avbrøt forhandlingene med forvaltningsorganisasjonen SIAE og stoppet tilgangen til deres musikk. – Misbruk av dominerende stilling, sier italienske konkurransemyndigheter, som har pålagt Meta å gjenoppta forhandlingene.

Årets låt

Ballade går opp den folkemusikalske veien fram til Karpes PAF.no, som sist helg ble kåret til årets låt i Spellemann-utdelingen.

For øvrig