Betaling

Medienes digitalopplag flater ut, mens det innenfor andre uttrykksformer mer er et spørsmål om hvem og hvordan det skal betales. Men ukas oppsummering starter med det viktigste: innholdet.

Lex Dahl

Diskusjonen om retting av innholdet i Roald Dahls bøker dekket vi ettertrykkelig forrige uke. Nå ber flere forfattere om at normalkontrakten skal endres for å sikre at bøker ikke endres i ettertid.

Digital klarering

Klarering av musikk møter utfordringen fra nye digitale uttrykksformer. Podkast-mediet stiller egne krav til musikkbruk:

Eldre utgivelser fra rapgruppa De La Soul er nå gjenutgitt digitalt, takket være møysommelig klarering av sampling. Men finnes det enklere løsninger?


Vil du ha Kopinornytt i innboksen hver fredag?
Abonner her


Opplagstallene

Lokalavisene vokser digitalt, men for de store avisene flater det ut. Opplagstallene for 2. halvår ble lagt fram denne uka. Her fra presentasjonen 9. mars:

 

Opplagstall 2023.PNG
Norske aviser med over 25 000 i opplag (Mediebedriftenes Landsforening)

Publiseringsavgiften

EU vil sette fortgang i utviklingen mot åpen publisering, men finansieringsspørsmålet er ikke løst. Publiseringsavgiften (Article Processing Charge, APC) som pålegges forskernes institusjoner, tynger. Ikke minst for utenlandske forskere.

For øvrig