Tilbake til fremtiden

Gjenopptagelser og omkamper er stikkord for flere av ukas nyheter fra opphavsrett og kulturøkonomi. Men webkameraenes storhetstid er ugjenkallelig forbi.

Motstrøms

Flere nyheter fra musikkstrømmebransjen siste uke omfatter vidt forskjellige spørsmål. Rettighetshaverne har fått økte muligheter til innsyn gjennom ny lovgivning i USA, norske kunder brukes som testmarked for mulige prisøkninger og Tidal-saken ruller videre, nå med en oppsiktsvekkende juridisk vri.

Tidsskriftpiratene

Nettstedet Sci-Hub legger ut forskningsartikler uten tillatelse og er stadig forsøkt stoppet. Samtidig blir nettstedet flittig brukt, og lenker til Sci-Hub finner også veien inn i forlagenes tidsskrifter.

Facebook prøver igjen

Facebook i USA skal nå ansette redaktører for å kuratere nyhetsbildet i en egen fane for nyheter. Dette kommer mindre enn to år etter at forrige forsøk på en nyhetstjeneste ble avsluttet.

Og slik gikk det sist:


Vil du ha Kopinornytt i innboksen hver fredag?
Abonner her


Polen til sak om EU-direktiv

Polen brakte i mai det nylig vedtatte opphavsrettsdirektivet inn for EU-domstolen. Etter polske myndigheters mening bryter artikkel 17 (der nettsteder pålegges et ansvar for brukeropplastet innhold) med ytringsfriheten fordi artikkelen forutsetter en «preventiv kontrollmekanisme».

En slik mekanisme undergraver selve kjernen i ytrings- og informasjonsfriheten, og oppfyller ikke kravene om forholdsmessighet, heter det i stevningen, som nå er offentliggjort:

For øvrig

Til slutt

En gang var de et forunderlig eksempel på hva som var mulig. Nå fremstår webkamerasidene med et nostalgisk preg av 90-tall. Og ved slutten av måneden trekkes pluggen ut for verdens eldste webcam. Så dra til San Francisco før det er for sent: