Pandemieffekter

Vederlagsinntektene i musikklivet fikk en brutal medfart under pandemien. Mens Facebooks problemer nok startet før den tid. Her er ukas nytt fra opphavsrett og kulturøkonomi.

CISAC 2021.png
Oversikten fra CISAC viser at den største nedgangen har vært innenfor konserter og bakgrunnsmusikk

Sterk nedgang i rettighetsvederlag under pandemien

Nedturen i verdensøkonomien har også rammet vederlagsinntektene. CISACs tall for 2020 viser en nedgang på ti prosent, eller over én milliard euro. Musikkrettigheter står for det aller meste av vederlaget som CISAC rapporterer.

Visjoner fra Alexandria

Tidligere i høst skrev vi om 25-årsjubilanten Internet Archive og deres omstridte ordning med «kontrollert digitalt utlån». Grunnleggeren Brewster Kahle går her ut mot forleggerne som har saksøkt Internet Archive: 

Facebook i storm

Lekkasjene om Facebook ble denne uken til en veritabel storm, basert på dokumenter som er levert ut av den tidligere Facebook-ansatte Frances Haugen. Samtidig kunngjør Mark Zuckerberg at Facebook skal bli noe helt annet og mye mer, under navnet Meta.

Vårt lille utvalg av klipp er ikke i nærheten av å gi et fullstendig bilde av alt som har dukket opp i løpet av de siste ukene:


Vil du ha Kopinornytt i innboksen hver fredag?
Abonner her


For øvrig

Til slutt

Ukens langlesning viser hvordan amerikansk opphavsrettslovgivning fra årtusenskiftet har styrket teknologiselskapene fremfor interessene til musikere og låtskrivere. Først nå endrer maktforholdene seg, og da i Europa.