Litteraturens tilstand

Forleggerne avlegger rapport om tilstanden i bransjen internasjonalt, mens bølgene går høyt i det norske lydbokmarkedet. Her er ukas nytt.

Tvist om lydbokrettigheter

Det har lenge vært uro i lydbokmarkedet, etter at strømming ble den dominerende distribusjonsformen. Spørsmålet om leverandørenes repertoar og skaffeplikt krysses av strid om tolkning av normalavtalen og forfatternes rettigheter. Forrige uke gikk sju forfattere ut mot «gigantene» Storytel og Fabel. Nå går de til Strawberry.

Flere har tatt til orde mot de sju forfatterne i debattinnlegg i VG:

Det er i så fall en hyggelig bieffekt

Strawberry-sjef Magnus Rønningen om å tjene penger

Tilstanden

Bokmessen i Frankfurt har gått digitalt denne uka. Torsdag presenterte den internasjonale forleggerorganisasjonen IPA sju rapporter om tilstanden i forlagsbransjen, State of Publishing. Kopinor har gjennom sitt formidlingsfond gitt økonomisk støtte til to av rapportene og fullfinansiert den tredje.

Parodisk tiger

Vi har tidligere skrevet om svenske Aron Flams satiriske vri på propagandaplakaten «En svensk tiger» som forsideillustrasjon på sin bok. Det svenske Beredskapsmuseet, som har overtatt opphavsretten til plakaten, gikk til sak, men tapte i tingretten. Parodiunntaket i EU-retten er brukt som begrunnelse.

For øvrig