Kopinornytts sommertallerken

Med denne lette anretningen ønsker vi våre følgere og lesere en god sommer. Kopinornytt er tilbake i august.

Nettgiganter med ulik nyhetsstrategi

Google og Facebook nevnes ofte i samme setning, men har ulike roller og produkter. Selv om de begge konkurrerer om vår tid, oppmerksomhet og handlevaner.

Mye tyder på at Facebook vil dreie sin oppmerksomhet bort fra deling av nyheter. Samtidig fortsetter medienes og myndighetenes arbeid med lisensavtaler med Google.


Vil du ha Kopinornytt i innboksen hver fredag?
Abonner her


Nullprising og nettnøytralitet

Prinsippet om nettnøytralitet, at internettrafikk fra ulike tilbydere ikke skal forskjellsbehandles, er også slått fast i EU under mottoet Open Internet. Retningslinjene for dette er nå blitt endret etter flere dommer i EU-domstolen (senest høsten 2021).

Det skal ikke lenger være lov å ha prismodeller der trafikk fra enkelte kilder ikke teller med i den betalte datamengden. Mediebransjen er blant dem som ønsker denne endringen velkommen.

The general obligation to treat all traffic equally is not limited to technical traffic management practices but also applies to commercial practices of the ISP such as differentiated pricing.

Body of European Regulators for Electronic Communications (BEREC)

S for Sakte

Avtaler med tidsskriftforlagene om hybridløsninger som «transformative tidsskrifter» har vært en av metodene Plan S-organsiasjonen har brukt for å nå målet om åpen tilgang til vitenskapelige tidsskrifter. Nå viser gjennomgangen at delmålene for det første året ikke er nådd.

For øvrig

  • I gang med innspurten (Kopinor)
    Yngve Slettholm forteller i sommerintervjuet om full aktivitet i Kopinor – og han gir stafettpinnen videre til neste år.
  • Dempet i strømmemarkedet (Bok365)
    Veksten avtar, men presise tall mangler