I tunge tider

Tross nedslående nyheter er det mye å rapportere fra opphavsrett og kulturøkonomi. Her er vår oppsummering av de siste to ukene.

Slava Ukraini!

Ukraine_5.png

Siden forrige nyhetsoppsummering før vinterferien har Russland gått til invasjon av et fritt og uavhengig naboland. Blant de mange støtteerklæringene til Ukraina og det ukrainske folk som er kommet fra organisasjoner og personer innen kulturlivet både nasjonalt og internasjonalt, tar vi med erklæringen fra Kopinors internasjonale samarbeidsorganisasjon IFRRO.

Samtidig er krigen i Europa også en informasjonskrig, ikke minst med sosiale medier som redskap. Dette stiller igjen nettgigantene overfor dilemmaer, krav og utfordringer. I denne første fasen løses de på ulikt vis. Her er et par oppsummeringer og refleksjoner.

Hvem tjener mest på lydbøkene?

Har den eksplosive økningen i lydbokstrømming først og fremst ført til vekst for distributørleddet? Debatten går i fagmagasinet Svensk Bokhandel:


Vil du ha Kopinornytt i innboksen hver fredag?
Abonner her


Nye lesertall for aviser og magasiner

Kantar-lesertall-1.PNG
Daglig dekning for norske aviser (Kantar Forbruker & Media for Mediebedriftenes Landsforening)

Over 8 av 10 nordmenn leser daglig minst én avis, og mobiltelefonen er det langt foretrukne mediet. Dette var blant funnene da avisenes og magasinenes lesertall for 2021 ble lagt fram denne uka.

For øvrig

Til slutt

Når bøker faller i det fri, svekkes kvalitetskontrollen og de merkeligste ting kan skje. Artikkelen i The Guardian refererer til amerikanske regler for vernetid, uten at det gjør eksemplene noe mer betryggende.

There are a lot of public domain editions of Gatsby that are just awful.

Kirk Curnutt