Hva skjer med vitenskapelig publisering

Nye forretningsmodeller i tidsskriftsverdenen og utviklingen av Open access er høyaktuelt, mens piratmaskinen Sci-hub ruller videre. Og hva skjer med EU-kommisjonens kamp mot geo-blokkering?

Google, medier og opphavsrett

Er løsningen for avisenes utfordringer overfor Google å finne i opphavsretten? Nei, var konklusjonen i en konferanse ved Amsterdams universitet i slutten av april:

Elsevier, open access og pirater

Forlaget Elsevier overtar SSRN, en stor base for fritt tilgjengelige forskningsartikler innen humaniora og samfunnsvitenskap. Noen slår alarm, mens The Scholarly Kitchen prøvd å finne ut hva planene til Elsevier er.

Elsevier fikk ellers gjennomslag for å stenge flere domenenavn som tilhørte pirattjenesten Sci-Hub. Tidsskriftet Science har analysert trafikken til Sci-Hub, og The Chronicle of Higher Education har spurt forfatterne av de mest nedlastede artiklene hva de synes.

Ingen geo-blokkering for film og TV

EU har varslet en lov som skal fjerne betydning av landegrenser for bruk av nettjenester. Nå viser et lekket dokument (word) at audiovisuelt innhold kan unntas fra dette:

For øvrig

  • Books are back. Only the technodazzled thought they would go away (Simon Jenkins i The Guardian)
  • Foreningene NUUG og EFN anker beslutningen om at Økokrims beslag av nettstedet popcorn-time.no ikke skal prøves i retten (Ballade)
  • Skoleelever fra Rælingen lager bok gjennom prosjektet Elevforlaget (Romerikes Blad)
  • Frikjøp av rettigheter: Viktige prinsipper står på spill (Dramatikerforbundet)
  • Tove Nedreberg ny styreleder (Mediebedriftenes Landsforening)
  • Fotograf raser mot Bodø kommune etter ulovlig bildebruk (NRK)

Samtidig undergraver denne økende ukulturen de som prøver å leve av å selge bilder

Audun Rikardsen, fotograf