Godt nytt år

Året har startet friskt, med ferske utredninger og en erstatning i hundremillionersklassen. Også i 2020 vil Kopinornytt følge nyheter og aktuelle diskusjoner innenfor opphavsrett og kulturøkonomi.

Falt i det fri

Som vanlig kan nyttår markeres ved å se hvilke kunstneres verk som er falt i det fri ved utløpet av det gamle året. Og som vanlig gjør de ulike opphavsrettsreglene i USA og Europa det hele litt vanskeligere.

Forskere fant færre boklesere

En ny rapport fra BI viser lavere tall for boklesingen i Norge enn bransjens egne statistikker viser.

Ny rapport om musikere og opphavsretten

Yngvar Kjus ved Institutt for musikkvitenskap, Universitetet i Oslo, har undersøkt norske artisters forhold til egen opphavsrett. Han foreslår en nemndsordning for å avgjøre saker om vederlagsfordeling og kreditering.


Vil du ha Kopinornytt i innboksen hver fredag?
Abonner her


Åpen tilgang og rettigheter

Diskusjonen om lisensiering og rettigheter i tilknytning til åpen publisering fortsetter. Rett før jul kom en utredning om lisensspørsmålene.

Og ingen ting tyder på at open access-diskusjonen vil stilne i 2020:

Hvor åpent er åpent?

Også utenfor verdenen av vitenskapelige tidsskrifter går det en viktig trend i retning av åpne ressurser. Men hvilke krav til lisensiering skal stilles for å kalle det «åpent»? Skal lærebokforfattere måtte akseptere at andre gjør endringer i bøkene?

Og hva med kunstverk som er falt i det fri, men som likevel er begrenset på grunn av fotorettigheter? Det siste er det i alle fall flere som gjør noe med.

For øvrig

Til slutt

Hva skjedde på veien til å bli verdens største internettgigant? En Google-avhopper gir noen svar.

'Don’t be evil' was now nothing more than just another corporate marketing tool.

Ross LaJeunesse