Til doms over kulturen

EU-domstolen har avgitt to dommer om bokdigitalisering, og EFTA-domstolen strever med Oslos ønske om varemerkebeskyttelse av kunst i kommunens eie. Men uke 46 har også brakt nytt utenom domstolenes verden.

Vigeland som varemerke

Monolitten.JPG
Gustav Vigelands Monolitten i Vigelandsparken. Foto: Wikimedia (BjoernEisbaer), CC-BY-SA

Oslo kommunes ønske om å registrere flere av Gustav Vigelands verk som varemerker verserer nå for EFTA-domstolen, etter at Klagenemnda for industrielle rettigheter har bedt om en rådgivende uttalelse. ESA, EU-kommisjonen og regjeringene i Norge, Tsjekkia og Storbritannia har uttalt seg, og innspillene er samlet i en rettsmøterapport (pdf).

Saken er gjennomgått her:

Bok-dommer fra EU

I en dom om digital publisering av bøker som er ute av handelen har EU-domstolen presisert at dette ikke kan skje uten opphavsmannens samtykke. En fransk lov har overført retten til digital publisering av eldre bøker som er ute av handelen, til en forvaltningorganisasjon.

Som vi skrev i forrige uke, har domstolen i en annen dom gått langt i å sidestille utlån av e-bøker med utlån av papirbøker, slik at e-bokutlån i mange tilfelle ikke krever egen tillatelse fra forlaget.

Åpen tilgang

 – Forskerne og institusjonene må presse forlagene til å endre publiseringsmodell, skriver Torkel Brekke, som ledet utvalget som la fram nasjonale retningslinjer om åpen tilgang til forskningsartikler.

For øvrig