Sommeroppsummering

Vi oppsummerer første halvår: Nyheter og diskusjoner rundt opphavsrett og kulturøkonomi.

Nesten hver fredag i 2016 har Kopinornytt kommet med siste ukes nyheter og meninger om opphavsrett og andre spørsmål knyttet til formidling av kultur og kunnskap og om rettighetshaverorganisasjonenes aktiviteter.

Her er et gjensyn med noen av vinteren og vårens viktigste saker:

Kulturarv på nett

Kopinorseminaret-2016-riksarkivar.jpg
Riksarkivar Inga Bolstad innledet om den digitale formidlingen i Arkivverket. Foto: Johanna Hanno

Kopinorseminaret i februar samlet over 100 deltagere som fikk høre om planer og gjennomførte tiltak fra Nasjonalmuseet, Arkivverket og Nasjonalbiblioteket. For bruk av opphavsrettsbeskyttede verk finnes det allerede et godt redskap i avtalelisensbestemmelsene i åndsverkloven.

– Men det må være betalingsvilje hos kulturinstitusjonene, presiserte Kopinors adm. direktør Yngve Slettholm.

Ny åndsverklov

Torsdag 17. mars ble Kulturdepartementets forslag til ny åndsverklov lagt fram. Språkbruk og disposisjon er gått gjennom på nytt, og noen endringer er foreslått. Blant dem er nye regler som skal beskytte skapende og utøvende kunstnere når de selger deres rettigheter videre.

Lovforslaget strammet også inn retten til privat bruk når det gjelder strømming av film:

Åpen tilgang til vitenskapelige tidsskrifter

Arbeidsgruppen som Kunnskapsdepartementet har nedsatt, la 14. juni fram sin rapport med forslag til Nasjonale retningslinjer for åpen tilgang til forskningsresultater.

– EUs mål om full åpenhet innen 2020 er ambisiøse, og vi mener Norge må støtte opp under dette målet, sa utvalgsleder Torkel Brekke ved overleveringen.

Diskusjonen om Open Access ble intensivert utover våren. På nettsidene til Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening er debatten oppsummert, med vekt på hvordan Open Access berører forfattere.

Les også innleggene på Kopinornytts sider:

Fra rettssalene

Blant rettssaker om opphavsrettslige spørsmål, hjemme og ute, tar vi med:

  • Kabeldistributøren Get AS fikk medhold i at det ikke skal betales vederlag til Norwaco for kabeloverføring av TV Norges kanaler (Høyesterett)
  • Oslo tingrett: Norsk Folkemuseum får rett til å publisere bilder av bl.a. Dronning Maud. Saksøker var fotograf Sjøwalls arvinger (VG og Fotografforbundet)
  • Svensk høyesterett har besluttet at Wikimedia Sveriges nettjeneste med bilder av kunstverk som er utstilt i det offentlige rom ikke kan opprettes uten opphavsmennenes tillatelse (Kamera & Bild)
  • USAs høyesterett avviste forfatterorganisasjonen Authors Guilds anke i saken mot Google om digitaliseringstjenesten Google Books. Saken er dermed endelig avgjort, og Googles digitalisering er anerkjent som fair use etter amerikansk rett. (Authors Guild)

This new court-made doctrine favors new technologies over copyright’s incentives to create new works of authorship

Mary Rasenberger, Authors Guild

Youtube og strømmemarkedet

Hvordan kan man få et fungerende marked for betalt musikkstrømming så lenge Youtube gir bort det meste gratis? Musikken er stort sett lastet opp av privatpersoner uten tillatelse. Youtube ga sitt syn på saken i blogginnlegget Setting the Record Straight, der deres eget Content-ID-system blir framhevet. Artistmanageren Irving Azoff svarte med et åpent brev til YouTube.

I Norge har forskningsprosjektet Sky & Scene blant annet analysert et stort materiale fra norske strømmekunder. Arnt Maasø oppsummerer i Ballade. Og IFPI Norge kunne i sin rapport om musikkøkonomien i 2015 melde om strømmeomsetning på en halv milliard kroner.

En kulturråd til Brussel!

Mer enn 50 personer er fast tilknyttet EU-delegasjonen – ingen med ansvar for kultur, påpekte Yngve Slettholm i et innlegg i mars. Saken rullet videre:

 

Kopinornytt ønsker leserne en riktig god sommer! Sidene blir ikke redigert før i august. Hvis du abonnerer på vårt nyhetsbrev, går du ikke glipp av noe. Meld deg på nyhetsbrevet her.