Personlig

Opphavsretten settes opp mot andre hensyn i flere av ukas saker fra kulturøkonomiens verden.

Men livet lever

Som vi skrev i forrige uke, har det vakt oppsikt at forlaget Legatum planlegger å utgi lydbøker med KI-generert «Hamsun-stemme». Saken berører både ytringsfrihet, personvern og opphavsrett, og debatten har gått videre i Rett24:

Personvern og opphavsrett spiller også en rolle i en ny dansk høyesterettsdom. Men det var arkivloven som trakk det lengste strået da forfatteren Arne Herløv Petersen tapte saken om å få fjernet sine egne dagbøker fra det danske riksarkivet.

Lydbøker på Spotify

Lydbøker har slått an blant Spotify-brukerne, særlig i aldersgruppen 18–34 år. Brukere i USA, Storbritannia og fire andre engelskspråklige land har nå tilgang til en katalog på 250 000 lydbøker.


Vil du ha Kopinornytt i innboksen hver fredag?
Abonner her


Generativ KI og åpenhet

Som et ekko av de nye reglene i EUs AI Act har den amerikanske kongressrepresentanten Adam Schiff foreslått en lov som krever åpenhet om opphavsrettslig beskyttet materiale som inngår i datasett brukt til opptrening av kunstig intelligens.

For øvrig

Til slutt

Med en vri på Washington Post-slagordet «Democracy Dies in Darkness», argumenterer den tidligere redaktøren og politikeren Richard Stengel for at politiske artikler fram mot presidentvalget bør være gratis – av hensyn til demokratiets framtid.