Nytt fra kulturøkonomi og opphavsrett, uke 47

En liten omvei ut i varemerkeretten i dag, før siste nytt i europeisk opphavsrettsdebatt. Mens Brageprisene minner oss om hva det hele egentlig dreier seg om.

«Potetgull» til lagmannsretten

potato-chips-448737_960_720.jpg
Foto: Pixabay

Saken mellom Maarud og Orkla om eventuell degenerering av varemerket «Potetgull» har i denne uken vært ført i Borgarting lagmannsrett.

Samtidig har Språkrådets direktør uttalt seg om samme problemstilling.

– Positivt med avtalelisens som løsningsmodell

– Status quo fra den analoge tidsalder. Slik beskriver to kronikkforfattere fra NDLA / Creative Commons-miljøet opphavsrettspakken fra EU-kommisjonen.

En rekke andre instanser har bidratt til Kulturdepartementets høringsrunde i forbindelse med opphavsrettspakken. I Kopinors uttalelse undertrekes betydningen av at någjeldende ordninger som har vist seg vellykkede, må kunne videreføres. Det er positivt at avtalelisens foreslås som løsningsmodell når det gjelder tilgjengeliggjøring av verk som er ute av handelen.

Samtidig, i Brussel: Hvem i EU-kommisjonen skal overta opphavsretten?

Brageprisene

Seks Bragepriser ble delt ut på Dansens Hus i Oslo onsdag 23. november. Prisvinnere var Monica Isakstuen, Åsne Seierstad, Elisabeth Aasen, Anders N. Kvammen, Gudny Ingebjørg Hagen og Malgorzata Piotrowska.

Historien måtte skrives om.
Kvinnene måtte skrives inn.

Fra juryens omtale av hedersprisvinneren Elisabeth Aasen

For øvrig