Nettet snører seg sammen

To store nyheter fra EU denne uka, og begge angår forholdet til nettgigantene. Her hjemme står språk og pensum på dagsorden, og vi har fått nye tall om mediebruk.

Digitalmarkedsdirektivet «frikjent» i EU-domstolen

Polen tapte saken om digitalmarkedsdirektivets artikkel 17, som pålegger nettplattformene et ansvar for brukeropplastet innhold. EU-domstolen mener at en bruk av innholdskontrollsystemer ikke nødvendigvis bryter med informasjons- og ytringsfriheten.

Hvordan blir pensumet til?

Sunneva Kilsti Opinion-2.jpeg
Sunneva Kilsti fra Opinion la fram rapporten på et frokostmøte 26. april (Foto: Trond Smith-Meyer)

Opinion har gjennomført en undersøkelse for Kopinor om hvordan pensum i høyere utdanning fastsettes og hvilke hensyn som ligger til grunn for valgene.


Vil du ha Kopinornytt i innboksen hver fredag?
Abonner her


Enighet om nettregulering

Vi har tidligere fulgt prosessen i EU om den nye forordningen som regulerer særlig de største nettplattformene. EU-kommisjonen, Rådet for den europeiske union (som representerer medlemslandene) og Europaparlamentet ble sist helg enige om den nye Digital Services Act.

Slik bruker nordmenn mediene

Mediebarometer 2021.PNG
Andel som har brukt ulike medier i befolkningen en gjennomsnittsdag (Statistisk sentralbyrå)

En femtedel av befolkningen bruker ikke redaktørstyrte medier for å oppdatere seg på nyheter, mens ni av ti er på internett en gjennomsnittsdag. Statistisk Sentralbyrå la denne uka fram 2021-tallene fra Norsk Mediebarometer.

Men legg merke til at bøker over 30-års perioden omtrent er konstant. Det sier også noe om tradisjon og bruk.

Erik Wilberg

For øvrig