Åndsverklov ute og hjemme

Opphavsrettsdebatten tilspisses i EU og faller sammen med behandlingen av ny åndsverklov i Norge. Vi følger det hele, sammen med annet nytt fra siste uke.

Ny opphavsrettslovgivning i EU ...

Forslag til nye bestemmelser for opphavsrett i EU er varslet å komme nå i september. Den siste tiden har lekkasjene tiltatt, bl.a. av et omfattende arbeidsdokument (impact assessment) og et utkast til ny direktivtekst.

Et av forslagene er en enerett for medieselskaper til videreutnyttelse på nett, noe som blant annet vil berøre Googles nyhetsindeksering. Erfaringer fra Tyskland blir behandlet i dette intervjuet med juristen Jan Bernd Nordemann:

... og i Norge

Høringsfristen for Kulturdepartementets forslag til ny åndsverklov utløp 1. september, og høringssvarene vil etterhvert bli lagt ut på Kulturdepartementets nettsider.

I sitt svar uttrykker Kopinor støtte til ønske om forenkling og tydeliggjøring av åndsverkloven, men peker på steder der forenklingen kan gi uklarheter eller utilsiktede konsekvenser. For øvrig gjentar Kopinor sin motstand mot at uenighet om avtaler på utdanningsområdet skal kunne avgjøres av en nemnd. Det blir også etterlyst en  innsnevring av adgangen til privatkopiering innenfor utdanning og næringsliv og en opprydning i bruken av fremføringsbegrepet, særlig med hensyn til bruk av verk i skolen.

Vi noterer oss andre høringssvar:

Momsfritak på e-bøker?

«Som for pressen må merverdifritaket på litteratur også bli formatuavhengig og dermed omfatte e-bøker.» Dette skriver Forleggerforeningens adm. direktør Kristenn Einarsson i et innlegg i Dagens Næringsliv. Han peker på at EU nå vil legge til rette for at EU-landene kan likebehandle e-bøker og papirbøker i avgiftsmessig forstand.

Dagens mva-sats på 25 % for e-bøker er et hinder for utviklingen av et velfungerende økosystem for digital litteratur

Kristenn Einarsson
pokemon_go_logo.png

Gotta catch 'em all

Vi trodde at Kopinornytt skulle bli helt uten Pokémon Go-dekning, men så ble vi oppmerksom på at spillet allerede i sommer ble omtalt i Sverige med et opphavsrettsperspektiv. En svensk høyesterettsdom om avbilding av kunstverk, som vi tidligere har omtalt, er blitt aktualisert med den nye tjenesten:

For øvrig: