Når artikler deles – og annet nytt

Mens de internasjonale tidsskriftene tar oppgjør med ulovlig deling av artikler, lurer vi på om Open Access-prosessen nå nærmer seg fagbøkene. Opphavsrettsreformene forsinkes i EU og stopper opp i USA – i alle fall når det gjelder avtalelisens.

Tidsskriftsforlag mot ResearchGate

Nettsamfunnet ResearchGate, som knytter sammen forskere og deler forskningsartikler, har møtt kritikk fra tidsskriftsforlagene. De mener at nettstedet i en rekke tilfeller omgår opphavsretten når de tilgjengeliggjør artikler som medlemmene har lastet opp.

Flere av de største forlagene har nå samordnet arbeidet mot ResearchGate i gruppen Coalition for Responsible Sharing.

USA setter avtalelisensen på vent

Opphavsrettsmyndighetene i USA foreslo i 2015 at det skulle settes i verk forsøk med bruk av avtalelisens for å klarere bruk av verk til massedigitalisering, altså prosjekter som er sammenlignbare med det allerede gjennomførte Google Books og norske Bokhylla.

Etter at forslaget har vært til høring, konkluderer Copyright Office med at det for tiden ikke er tilstrekkelig enighet om slik lisensiering blant de påtenkte avtalepartene. Det er særlig brukerne, som arkiver og bibliotek, som er kritiske eller avventende.

... we still believe that the establishment of an ECL framework in the United States could benefit the copyright system by facilitating certain publicly beneficial mass digitization projects

U.S. Copyright Office

Fagbøker med åpen tilgang?

Prosessen i retning av åpen tilgang (open access) for vitenskapelige tidsskriftsartikler går i høyt tempo både nasjonalt og internasjonalt. Nå har organisasjonen Knowledge Exchange kartlagt hvordan åtte europeiske land arbeider med en tilsvarende prosess for fagbøker (monografier).

I rapportens avsnitt om Norge refereres det til de nasjonale retningslinjene for åpen tilgang og til erfaringer hos Universitetsforlaget og Cappelen Damm:

«The legacy publishers have been more proactively engaged in OA than anywhere else in the region and although the newly proposed guidelines for OA in Norway do not include monographs, monographs are likely to be included soon.»

Open Access books
Figurer fra Knowledge Exchanges kartleggingsrapport

For øvrig