Grenser for rettigheter

Flere historier om internasjonale musikkrettigheter denne uka, mens etterdønningene av forrige ukes berg- og dalbanetur ennå ikke har lagt seg.

Mer fra Flåklypa

Tidligere i januar kom lagmannsrettsdommen om berg- og dalbanen Il Tempo Extra Gigante. Nå foreligger flere kommentarer til dommen:

Når rettighetene når grensen

Skam.png
Foto: NRK

Musikken har vært trukket fram som ett av de elementene som har gjort nettserien Skam til en suksess. Bruken av innspilte lydspor skjer i henhold til rettighetsavtaler med IFPI og er avgrenset til et norsk publikum. Suksessen utenlands gjør nå at tilgangen til serien begrenses.

Noen kritikere peker i stedet på Creative Commons og Urørt-katalogen som alternativer.

Internasjonale musikkrettigheter er for øvrig et felt fullt av både penger og advokater. Nå forbereder Paul McCartney en rettsprosess i USA for å få tilbake forlagsrettighetene til sine verk.

Pirater i rettsvesenet – historien fortsetter

Halvannet år etter at de store norske internettleverandørene ble pålagt å blokkere tilgangen til en rekke piratnettsteder, er en ny dom klar, denne gang rettet mot mindre leverandører. Og i Sverige starter rettssaken mot nettstedet Swefilmer.

Swefilmer är ett typiskt exempel på hur piratdelning ser ut i dag: helt kommersiell, välorganiserat och man lägger ner stora insatser på att dölja sig.

Henrik Pontén, Rättighetsalliansen

For øvrig: