Globalisert virkelighet

Kultur- og medieøkonomien er internasjonal, og ukas mest dramatiske varsling kommer fra danske forskere. Men også andre nyheter knytter oss tydelig sammen med utviklingen internasjonalt. Også stortingsvalget.

– Nasjonale medier mister kontroll

Danske mediebedrifter har mistet innflytelse på vesentlige deler av verdikjenden. De forretningsmessige forutsetningene defineres nå av globale aktører. Dette er konklusjonen i en rapport som ble offentliggjort denne uka og som er laget på oppdrag fra det danske kulturrådet (Slots- og Kulturstyrelsen).

Ingen opphavsrett på We shall overcome

Som vi tidligere har meldt om, har spørsmålet om opphavsretten på borgerrettighetshymnen We shall overcome vært til behandling i amerikansk rett. Sentralt står en endring i teksten som ble gjort i 1940-årene. Kjennelsen er nå avsagt og lyder på at sangen ikke er opphavsrettslig beskyttet.

Inntektene fra sangen har hittil gått til tiltak for borgerrettsbevegelsen:

Etter valget

Hvilke konsekvenser får valgresultatet på bok- og mediebransjen? Her er de første kommentarene.

Kulturarv til skolene

Det europeiske Europeana-prosjektet har evaluert bruken av digital kulturarv i skolene. Samtidig satser det norske Arkivverket stort på egen skoleportal. Begge aktørene baserer seg på innhold som ikke er opphavsrettslig beskyttet.

For øvrig