Distribusjonens dilemmaer

Erik Hillestad i Kirkelig Kulturverksted står for ukas sterkeste skildring av hvilke dilemmaer moderne digital distribusjon stiller kulturskaperne overfor. Vårt overblikk over uke 39 viser flere tilsvarende dilemmaer – og forsøk på å løse dem.

Digitalisering av kulturarven

Arkiver, biblioteker og museer er i ferd med å gjøre sine samlinger tilgjengelige på nett. For å gjøre rettighetsklareringen enklere, foreslår EU-kommisjonen å legge til grunn kollektiv rettighetsforvaltning med bruk av avtalelisens, slik vi blant annet kjenner fra den norske Bokhylla-avtalen.

Kommisjonens visepresident Andrus Ansip klargjør, mens institusjonenes eget Europeana-prosjekt i stedet ønsker at vekten skal legges på unntaksbestemmelser i opphavsrettslovgivningen:

Strømming på godt og vondt

Stream ripping. Lær deg det først som sist. Etter at strømming og nedlasting etter hvert er på vei inn i lovlige former, retter anti-piratvirksomheten seg mot tjenester som bidrar til å laste ned (rippe) strømmeinnhold. Blant de største er nettsiden YouTube-mp3, som nå er anmeldt av musikkselskapenes organisasjon IFPI.

Her hjemme har Kirkelig Kulturverksted snudd og vil nå legge ut sin musikk også på strømmetjenestene.  – Vi slutter oss til resignasjonens store hær, skriver Erik Hillestad:

E-bøker på bibliotekene

Kulturrådet støtter ikke Nasjonalbibliotekets  anbefalte modell for utlån av e-bøker på bibliotekene. Modellen innebar at bøker anskaffet gjennom innkjøpsordningene skulle lånes ut etter en lisensmodell i to år, deretter etter en «klikkmodell» med betaling per utlån.

Nasjonalbibliotekets modell, som ble presentert i mai, finnes her:

For øvrig

Mellom linjene på hver eneste utgivelse vil folk som har ører å høre med kunne forstå det som ingen algoritmer hos Facebook klarer å fange opp

Erik Hillestad i Kirkelig Kulturverksted