Det er størrelsen som teller

Dominerende aktører vokser fram på rekordtid som et resultat av digitaliseringen. Siste uke har verdens nest største selskap kommet i hardt vær, mens en langt mindre, men likevel dominerende, tjeneste kan gjøre stor skade i et allerede utsatt marked.

Google og ytringsfriheten

De fire største selskapene i verden (etter børsverdi) er nå Apple, Alphabet (Google), Microsoft og Amazon. Det er bare få år siden listen ble dominert av oljeselskaper og banker. Hva gjør vi med de nye monopolene, og hva gjør de med oss?

De siste ukene har spørsmålet rundt Googles makt og innflytelse toppet seg i spørsmålet om det kan være risikabelt å fremme kritikk av selskapet.

Det største problemet er at mange spørsmål aldri vil bli stilt, kommenterer Robert Levine:

Scholars may simply internalize the fact that they’ll have a much easier time getting funding for projects that won’t make Google look bad.

Robert Levine

Piratene overtar tidsskriftmarkedet?

Nettstedet Sci-Hub gjør artikler fra abonnementstidsskrifter søkbare på internett, uten tillatelse. En ny rapport viser at pirattjenesten nå omfatter 85 % av alle artikler fra verdens abonnementstidsskrifter.

Som ledd i forskningsprosjektet er det laget en liste over hvilke tidsskrifter som i størst grad er tilgjengeliggjort av Sci-Hub

Har vi kommet dit at Sci-Hubs dominans allerede har ødelagt økonomien i tidsskriftsmarkedet?

Tjenesten stoppes neppe av en ny dom i USA:

Læremidler og den digitale skolen

Hun har skolebarn selv, er tidligere lærer og nå lærebokredaktør. Hege Rødahl Scarpellino er bekymret for retningen den digitale utviklingen tar i skolen.

For øvrig