Bokhøst

Bokhøsten er innledet, og vår nyhetsoppsummering kretser også i stor grad om bøker. Om tilgjengelighet og tilrettelegging – og om økonomi.

E-bøker på biblioteket

Slik vi skrev for to uker siden, anbefaler Kulturrådet ikke å følge Nasjonalbibliotekets modell for utlån av e-bøker på bibliotekene. Diskusjonen har fortsatt:

Marrakech-traktaten har trådt i kraft

Maroc_Marrakech_Jemaa-el-Fna_Luc_Viatour.JPG
Markedsplassen Jemaa al-Fna i Marrakech. Foto: Luc Viatour (CC-BY-SA)

Marrakech-traktaten er fremforhandlet innenfor WIPO og forplikter landene til å ha regler som tillater fremstilling av eksemplar av åndsverk for syns- og lesehemmede, og at disse eksemplarene kan utveksles over landegrensene. 30. september 2016 trådte avtalen i kraft, etter at minimumskravet på 20 land hadde ratifisert avtalen.

Kulturdepartementet i Norge legger opp til å gjennomføre Marrakech-traktaten i norsk rett gjennom de foreslåtte endringene i åndsverkloven og påfølgende forskriftsendringer.

En historie om royalty

Jens Stoltenbergs fremforhandlede honorar for selvbiografien Min historie har vakt reaksjoner og debatt:

Også i Dagsnytt 18 ble saken diskutert, med forlag og skjønnlitterære forfattere representert. Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening har benyttet anledningen til å be om nye forhandlinger om normalkontrakten for sakprosa:

 

For mange av oss er kollektive avtaler et ideologisk verdivalg.

Tom Egeland i VG

Hvorfor insisterer så mange på at forlagene er filantropiske, uegennyttige, velmenende katedraler i akkurat denne saken?

Jon Rognlien i VG

For øvrig