Bøker, musikk og medier: Nytt fra uke 18 og 19

Kan det oppnås enighet om en modell for e-bokutlån i Norge? Nasjonalbiblioteket har lansert sin modell. I mellomtiden strømmer musikken uhindret via Youtube, og mediene strever med algoritmene.

Youtube og strømmemarkedet

Hvordan kan man få et fungerende marked for betalt musikkstrømming så lenge Youtube gir bort det meste gratis? Musikken er stort sett lastet opp av privatpersoner uten tillatelse. Diskusjonen har blusset opp den siste tiden, se blant annet Robert Levines artikkel i Billboard: 'It's a System That Is Rigged Against the Artists': The War Against YouTube.

Youtube ga sitt syn på saken i blogginnlegget Setting the Record Straight, der deres eget Content-ID-system blir framhevet. Artistmanageren Irving Azoff svarte med et åpent brev til YouTube.

Don’t confuse deals made out of desperation with marketplace deals made by willing participants.

Irving Azoff

E-bøker – i bibliotek, butikk og på skolen

Nasjonalbiblioteket presenterte 2. mai en ny modell for utlån av e-bøker, basert på en lisensperiode og en periode der det skal betales for bruken.

En universell tilgang til bøker innebærer tilgang til digitale bøker, skriver Norsk Bibliotekforening, som er bekymret for at modellen øker bibliotekenes kostnader til e-bøker unødvendig.

– E-bøker må bli billigere og mer lønnsomme, sier Elizabeth Sellevold til NRK, og det er nullmoms som vil være nøkkelen. Den norske Forleggerforening og Bokhandlerforeningen presenterte siste uke Leserundersøkelsen 2016, som bl.a. viser at 15 prosent av befolkningen har lest en e-bok siste år (opp tre prosentpoeng, se pdf her).

Med utstrakt bruk av teknologi bruker lærere tradisjonelle lærebøkene mindre og mindre. Flere vil ikke bruke lærebøker neste år. Er e-bøker et fullverdig og godt alternativ? Dette skriver Ann S. Michaelsen om, med utgangspunkt i erfaringer fra Sandvika videregående skole.

Algoritmene kommer

John Olav Egeland, Dagbladet, innledet om medienes fremtid på et seminar på Stortinget 3. mai: Snubler vi mot stupet, eller er vi alt i svevet?

De nordiske kulturministrene vil kartlegge teknologiaktørenes påvirkning på mediebransjen, mens Nettavisens redaktør Gunnar Stavrum mener at Facebook og Google også er del av løsningen.

Julia Reda ville lese Anne Franks dagbok

– men fikk ikke anledning til det, ifølge henne selv:

Piratpartiets representant i Europaparlamentet mente det var hennes rett å ikke betale for boka. Hun fikk raskt svar:

For øvrig

  • Den store journalistprisen til Vegard Venli (Kommunal Rapport) og Dagbladets «Våtdraktsmysteriet» (Journalisten)
  • The Future Of Open Access: Why Has Academia Not Embraced The Internet Revolution? (Kalev Leetaru i Forbes)
  • Norge blir hovedland ved bokmessen i Frankfurt 2019 (Bok365)
  • US-Based Copyright Clearance Center Buys the UK’s Ixxus (Publishing Perspectives)
  • Om utfordringene innen Open Access-publisering (NFF)