Vad var prisen för en söderhavsresa med Pippi?

Svaret finner vi hos Ingrid Vang Nymans enkle forlagskontrakt i fra 1948: ”ett tusen kroner for alt”.

Ingrid Vang Nymans illustrasjoner til Pippi Langstrømpe representerer det moderne gjennombruddet i svensk barnebokbilde. Men hun var en pionér på flere områder. Hun jobbet i en tid når illustrasjons posisjon var veldig svak. Illustratørers honorar med lave engangssummer uansett opplag. Royalty var forfatterens privilegium. Det var ikke en interesseorganisasjon som kunne bistå illustratører. Vang Nyman kjempet ensomt i hard vind og ble forfulgt med omdømmet som ”umulig”. Men er det bedre nå? Alle som noen gang har forsøkt å høyne sitt honorar eller forsvare sin opphavsrett kan kjenne seg igjen i hennes prøvelser.

Den svenske illustratøren og bildebokskaperen Gunna Grähs har lett i arkivet for sin artikkel ”Vår Pippi- Vår Vang”- illustratørens hyllestsantalogi til Ingrid Vang Nyman. Her deler hun ukjente fakta om våres datids kollegers avtalevilkår og erstatningsnivåer.

Grafill er så heldig å få Gunna Grähs til R21 for å holde foredraget ”Vad var priset för en söderhavsresa med Pippi?” som ble arrangert på BUG seminar av Svenske tecknare tidlig i år. Foredraget varer i 1 time.

Les mer om arrangementet